





# The scientific program of the Conference of Students, Residents and Young Researchers in Anesthesiology and Intensive Care "In Memoriam, Professor Valeriu Ghereg",

edition no. XVIII, February 25, 2023



## Valeriu Ghereg

Profesor universitor, dr. hab. în medicină, savant și organizator de vază în domeniul medicinii, fondator al Catedrei Anesteziologie și Reanimatologie a Facultății Rezidențat și Secundariat Clinic a USMF "Nicolae Testemițanu", fondator al Fundației Medicale din Republica Moldova și președintele Societății Anesteziologie și Reanimatologie a Republicii Moldova

Format: physical presence

Location: Conference room of the Institute of Emergency Medicine (administrative building, 2-nd floor)

Toma Ciorbă str., 1, Chisinau.

#### Saturday, 25 February 2023

#### **Opening Ceremony**

Opening speech of the conference:

**Serghei Şandru**, MD, PhD, Professor, Anesthesiology and Intensive Care Medicine, Head of the Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg", Senator SARRM;

**Emil Ceban,** Rector, MD, PhD, Professor, Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy of the Republic of Moldova (Nicolae Testemitanu SUMPh);

**Ioana Grigoraș**, MD, PhD, Professor. Anaesthesiology and Intensive Care Department University of Medicine and Pharmacy "Grigore T. Popa", Iasi (Romania). Member of the European Board of Anaesthesiology (EBA). Chair of EBA Workforce, Working Conditions, Welfare Standing Committee;

**Gabriel Gurman**, Professor Emeritus, Anesthesiology and Critical Care Ben Gurion University of the Negev, Beer Sheva (Israel). Adviser, Director Soroka Medical Center, Beer Sheva Chairman, ESCTAIC Executive Committee Chief Editor, ESA Newsletter;

**Victor Ghereg**, MBA, Founder/ CEO Akson Medical, the President of Medical Foundation of Moldova (MFM);

Adrian Belîi, MD, PhD, Professor, Anesthesiology and Intensive Care Medicine, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg", Senator SARRM;

08:30-09:00 (30 min)

	Victor Cojocaru, MD, PhD, Professor, Anesthesiology and Intensive Care
	Medicine, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr. 2, Head of the
	Anestesiology and Intensive Care Department, Clinical Republican Hospital
	"Timofei Moșneaga".
09:00-09:30 (30 min)	Ioana Grigoraș, MD, PhD, Professor. Anaesthesiology and Intensive Care
	Department University of Medicine and Pharmacy "Grigore T. Popa", Iasi
	(Romania). Member of the European Board of Anaesthesiology (EBA). Chair
	of EBA Workforce, Working Conditions, Welfare Standing Committee.
	Postoperative Acute Kidney Injury.
09:30-10:00 (30 min)	Mihai Grigoraș, MD, Radiology and medical imaging consultant doctor, Iasi
	(Romania).
	Imaging of the Critically Ill Patient.

### Coffee break (30 min)

10:30 - 13:00 Short oral communications session (I)		
Moderators: Prof. Gabriel Gurman (Israel),		
Prof. Victor Cojocaru (Moldova)		
ninutes (10 min. short communication, 4 min. discussions, 1 min. rotation)		
Corneliu Topală (I-st year resident doctor, Chair of the Anesthesiology and		
Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg")		
(Scientific coordinator – Natalia Cernei, PhD fellow, Chair of the		
Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg")		
ERAS principles in bariatric surgery.		
Cristina Mahu (III-rd year resident doctor, Chair of the Anesthesiology and		
Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg")		
(Scientific coordinator – Cîvîrjic Ivan, PhD fellow, Chair of the		
Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg")		
Results of the ERAS Protocol implementation at IMSP Medical Emergency		
Institute.		
Ecaterina Medvedeva (VI year student, General Medicine nr. Nicolae		
Testemitanu SUMPh)		
(Scientific coordinator – Associate professor Ruslan Baltaga, Chair of the		
Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg")		
Compliance with perianesthetic patient safety principles: the WHO surgical		
safety checklist.		
Alina Nerpii (I-st year medical resident, Chair of the Anesthesiology and		
Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg"), <b>Stanislav Manastîrschi</b> (PhD fellow,		
Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg")		
(Scientific coordinator – Prof. Adrian Belîi, Chair of the Anesthesiology and		
Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg")		
Comparative analysis of propofol dose-effect relationships (Ces vs BIS)		
during TIVA versus OFA in minimally-invasive laparoscopic gynaecological		
surgery.		
Maria Lisî (III-rd year medical resident, Chair of the Anesthesiology and		
Intensive Care nr.2)		
(Scientific coordinator – Associate professor Victoria Rusu, Chair of the		
Anesthesiology and Intensive Care nr.2)		
Acute coronary syndrome during the perianesthetic period. Challenges.		
Management.		

11:45-12:00 (15 min)	Olga Gherasim (PhD fellow, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") (Scientific coordinator – Prof. Serghei Şandru, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") The Inferior Vena Cava/ Abdominal Aorta Index as a predictor of hypotension in spinal anesthesia: pilot study.	
12:00-12:15 (15 min)	Octavian Calancea (III-nd year medical resident, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) (Scientific coordinator — Associate professor Victoria Rusu, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) Perioperative infusion therapy in the patient undergoing chronic hemodialysis.	
12:15-12:30 (15 min)	Viorica Bîrsan, Ana Cojocari (II-nd year medical residents, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) (Scientific coordinator – Associate professor Viorica Cospormac, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) Comparative analysis of ICU mortality prediction scores.	
12:30-12:45 (15 min)	Nicu Gagiu (III-rd year medical resident, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") (Scientific coordinator – Assistant professor Sergiu Cobîleţchi, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") Causes of prolonged stay in Intensive Care Unit.	
12:45-13:00 (15 min)	Doina Dudnic (II-nd year medical resident, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) (Scientific coordinator – Associate professor Viorica Cospormac, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) The relationship between procalcitonin and C-reactive protein. Peculiarities in SIRS.	
	Coffee break (30 min)	
	13:30 - 16:15 Short oral communications session (II)	
	Moderators: Prof. Ioana Grigoraș (România),	
Prof. Serghei Şandru (Moldova) 15 minutes (10 min. short communication, 4 min. discussions, 1 min. rotation)		
13:30-13:45 (15 min)	Dan Croitoru (V year student, General Medicine nr.1 Nicolae Testemitanu SUMPh) (Scientific coordinator – Natalia Cernei, PhD fellow, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") Biomarkers in ICU: truth or fantacy?	
13:45-14:00 (15 min)	Doina Dudnic (II-nd year medical resident, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) (Scientific coordinator – Associate professor Victoria Rusu, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) Intraoperative hemorrhagic shock. ABG evaluation, in the context of optimizing transfusion therapy.	
14:00-14:15 (15 min)	Emilia Surugiu (II-nd year medical resident, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) (Scientific coordinator – Associate professor Viorica Cospormac, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2)  Postoperative delirium in ICU.	

14:15-14:30 (15 min)	Larisa Terzi (VI year student, General Medicine nr.1 Nicolae Testemitanu SUMPh), Veaceslav Crivorucica (PhD fellow, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") (Scientific coordinator – Prof. Adrian Belîi, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") Correlation between lung injury degree, inflamatory markers and mortality in severe COVID-19 patients.
14:30-14:45 (15 min)	Ecaterina Maniuc (PhD fellow, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") (Scientific coordinator – Prof. Serghei Şandru, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") Thromboelastography in patients with COVID-19 in ICU.
14:45-15:00 (15 min)	Nicoleta-Ionica Tighineanu, Ion Ciobanu (II-nd year residents, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) (Scientific coordinator – Associate professor Viorica Coșpormac, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2)  Burn-out syndrome in healthcare workers during the COVID-19 pandemic.
15:00-15:15 (15 min)	Irina Gligor, Gheorghe Cociorva (II-nd year medical residents, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2) (Scientific coordinator – Associate professor Viorica Cospormac, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.2)  Electrolyte variations in patients with severe forms of COVID-19.
15:15-15:30 (15 min)	Luminița Copacinschi (VI year student, General Medicine nr.1 Nicolae Testemitanu SUMPh) (Scientific coordinator – Associate professor Diana Boleac, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") Perception of the labor pain.
15:30-15:45 (15 min)	Mihaela Prisăcaru (VI year student, General Medicine nr.1 Nicolae Testemitanu SUMPh), Iana Burmistr (PhD fellow, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") (Scientific coordinator – Prof. Adrian Belîi, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") Relationships between olfactory perception and postoperative pain perception: possible clinical implications.
15:45-16:00 (15 min)	Xenia Evstafieva (VI year student, General Medicine nr.1 Nicolae Testemitanu SUMPh), Iana Burmistr (PhD fellow, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") Scientific coordinator – Prof. Adrian Belîi, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") Relationships between visual perception and postoperative pain perception: possible clinical implications.
16:00-16:15 (15 min)	Valeria Cotelea (II-nd year medical resident, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg") (Scientific coordinator – Associate professor Ruslan Baltaga, Chair of the Anesthesiology and Intensive Care nr.1 "Valeriu Ghereg")  Loco-regional anesthesia: impact on the degree of recurrence in cancer patients.
16:15-16:30	Break (15 min)
16:30-16:55	Announcement of the results. Closing remarks of the conference.